La muntanya i els amicsLa muntanya i els amics
 Pere Tutusaus Pere Tutusaus
Estas en » La muntanya i els amics » Archivo de Artículos » July 2007 » Escalada Esportiva: Com Passem La Corda Per L'anella?
Friday 13 de July de 2007, 18:34:43
Escalada esportiva: com passem la corda per l'anella?
Tipo de Entrada: ARTICULO | 2 Comentarios | 2910 visitas

En escoles equipades, normalment les vies són curtes i d’un sol llarg.

Quan un escalador far de primer (sense la corda per davant) i arriba al final de la via, es trobarà la instal.lació per ser despenjat.

Pot trobar-se una instal.lació amb MOSQUETÓ i la maniobra serà tant fàcil com obrir-lo i fer passar la corda, o pot trobar-se una instal.lació amb ANELLA, i llavors... com fem passar la corda?

Fer passar la corda per la instal.lació pot semblar una maniobra senzilla. Contràriament, les possibilitats de cometre un error de greus conseqüències, son grans.

L’estudi i reestudi de la maniobra, pas per pas, és obligatori abans de dir-li al nostre company que ja pot començar a despenjar-nos.

La idea general en aquest tipus de maniobres és que l’escalador, abans de ser despenjat, realitzi la tècnica de passar la corda per l’anella d’una manera senzilla i, sobre tot, segura.

L’objectiu d’aquesta maniobra de corda és el de mantenir-nos sempre i en tot moment assegurats pel nostre company mentre treballem.

Primer, i una vegada hem arribat a l’instal.lació d’on ens despenjarem, haurem d’aconseguir una posició còmoda de treball.

Realitzar la maniobra mentre ens aguantem a la roca amb una mà és difícil, resultarà molt més senzill autoassegurar-nos a un punt de la reunió amb una baga amb mosquetó de seguretat (foto 3).


Una vegada ens hem penjat de la instal.lació, podrem començar la maniobra del pas de la corda.

Demanarem al company que ens doni una mica de corda.

Tot seguit, passarem un bucle de la corda por l’anella de la instal.lació, aproximadament un metre de corda
(foto 4).


Realitzarem un nus de vuit en aquest tros de corda, unint-lo a l'anella ventral del nostre talabard, utilitzant un mosquetó de seguretat (foto 5) .


D’aquesta manera aconseguirem que la corda no ens “caigui de les mans†i continuarem disposant de l’assegurament del company.

Cal recordar que fins aquest moment, estem assegurats a la reunió mitjançant dos punts d’assegurança: la baga i la mateixa corda, per això cal que el company estigui atent en tot moment.

A continuació, ens desencordem de l’extrem de la corda i el retirem de l’anella de la instal.lació
(foto 6).


Una vegada retirat l’extrem de la corda de l’anella, ens encordem de nou (foto 7).


I finalment, encordats de nou, podrem desfer el nus en vuit que havíem fet al començament (foto 8).


Ara, tant sols ens queda revisar que el nus d’encordament estigui perfectament connectat al nostre talabard i dir-li al company que reculli i tensi la corda (foto 9).


Quan el company ens fa saber que està preparat per despenjar-nos, serà el moment de deixar la baga d’autoassegurança a la reunió i començar el descens, retirant, si és necessari, les peces de protecció que hem col.locat duran l’escalada.

Com podeu observar, durant les diferents passes de la maniobra, MAI HEM DEIXAT d’estar assegurats pel company.

Aquest, cal que estigui SEMPRE ATENT a l’escalador que està fent la maniobra de pas de la corda.

Mai pot baixar la guàrdia, inclús quan estem autoassegurats a la reunió amb la baga.

La comunicació entre ambdós membres de la cordada, cal que sigui CLARA i BREU.
 


2 Comentarios
Enviado por Visca Catalunya el Friday 9 de November de 2007

“oye amigo los catalanes molais mucho, incluso soi del barça pero es que yo no tengo idea de catalá y es que me interesa mucho tu articulo”
Enviado por Fer el Tuesday 11 de December de 2007

“Weno yo lo hago todo igual, solo que me bajo directamente del mosquetón de seguridad unillo al anillo ventral que he echo un ocho por seno.

¿lo crees mas inseguro?”


Añadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario




Vista Previa



 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook