La muntanya i els amicsLa muntanya i els amics
 Pere Tutusaus Pere Tutusaus
Estas en » La muntanya i els amics » Archivo de reseñas » Escalada en roca » Diedre Blanqueta (v+ O V/a0)
Escalada en roca | Prepirineo - MONT ROIG - LA PALA ALTA
DIEDRE BLANQUETA (V+ o V/A0)
Tipo de Entrada: RESEÑA | 1 visitas

Primera ascensió: Garreta, Valentí, Bachs i Martínez (1971) Desnivell: 140 m de via Zona: Comarca de la Noguera (Vilanova de Sal - Balaguer) Tipus: escalada en roca Escalada variada, sobre murs, fissures i diedres fissurats. Semiequipada. Situada en el punt central i més elevat de La Pala Alta, és la gran clàssica de Mont-roig. Zona molt tranquila, fora d'aglomeracions.... us agradarà, segur.


 

 

La Núria obrint el primer llarg (IV+).
 

Ara en el mur del segon llarg (IV)
 

Pasos durs i atlètics en la primera fissura (V-)
 

Uff! Si que costa!
 

Bonic capvespre després de l'escalada.
 

Accés:
Des de Balaguer anem fins a Gerb (3 km) i aquí prenem la carretera a mà esquerra (desviament enmig del poble, ull, no us el passeu) que porta a Vilanova de la Sal (9 km).
Arribats a Vilanova de Sal, creuem tot el poble i trobem la pista cap a l'ermita de la Mare de Déu de Montalegre (“indicat” amb cartells mig rovellats), cal seguir-la uns 4,5 km.
La pista ens acosta a la paret, i just quan està a punt d’arribar-hi trobarem una corba tancada de 180º on neix una pista secundària i en mal estat.
Aquesta pista ens duria fins al Coll de Porta (per on baixem), però si no voleu trencar els baixos del cotxe, millor que el deixeu a la primera corba (zona àmplia per aparcar) i acabeu de remuntar la pista caminant, perquè està en força mal estat (molt pedregosa).

Aproximació:
Seguim la pista que recorre tota la paret, fins que trobem a mà esquerra una mena de bauma on sembla que hagin muntat un vivac (algunes pedres en forma de semicercle i restes d’una foguera). Passats 20 m aproximàdament, remunteu fins a peu de via (parabolts vissibles). Davant mateix, sobre una roca, trobareu una gran fita.

Material:
Via semiequipada.
Reunions equipades per rapelar.
Parabolts i claus al llarg de la via.
Porteu: 10 cintes exprés, joc de friends  i tascons complert per reforçar els passos que allunyen de les fissures. També algunes bagues o cordinos per ponts de roca.

Orientació: Sud

Horari: 2-3  hores

Dificultat: V+  o V/Ao

Descripció:

L1
Sortim recte a buscar un arbre que veiem a l’esquerre. Seuim fent petites ziga-zagues fins a la R1.
30 m; 3 parabolts; IV+.

L2
Escalem flanquejant cap a la dreta uns 20 m fins trobar un petit mur. El superem i trobem la R2.
35 m; 4 parabolts; V.

L3
Sortim amb tendència a l’esquerra obviant el parabolt que veiem des de la R2 (perquè el petit sostret que trobarem no es pot protegir de cap manera) fins a la fissura. La remuntem utilitzant dos ponts de roca amb cordinos i sortim a la dreta on trobarem un parabolt i un pont de roca (possible reunió). Anem a buscar la fissura superant-la amb passos atlètics fins a la R3.
40 m; 3 parabolts, 3 ponts de roca i 1 pitó; IV+ i V+.

L4
Pugem recte per la fissura fins que aquesta s’acaba i ens obliga a sortir per la dreta fins a la R4 opcional.
20 m; 1 parabolt i 1 pitó; V-.

L5
Diedre fissurat i quasi perfecte recte amunt. Passos molt atlètics i a protegir fàcilment amb friends. Trobarem la R5 a la dreta de la sortida del diedre.
35 metres; 2 parabolts, 2 pitons i 1 pont de roca; IV+ i V+ ó A0.

Descens:
Des del cim on trobarem una fita geològica i una caseta metereològica podrem gaudir d’unes vistes genials de tota la Noguera (feu fotos).
Agafar el camí molt ben fitat que surt a la nostra dreta (est) que  primer planeja pel cim i després baixa fins els coll de Porta on trobem la pista que condueix al cotxe (30 minuts).

Pere Tutusaus

Escalada realitzada el 1 de setembre de 2006
Companys: Nurieta.

Bibliografia:
-Las 100 mejores escaladas de Cataluña. Pep Soldevila Rosell. Ed. Barrabés.
-http://www.feec.org/Publicacions/fitxes_vertex/fitxa.php/5/
Añadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook